CATALÀ

CATALÀ

español

español

english

english

Any

Gènere

Obra

Presentació

1981

concert

Música orgànica I

Esglèsia romànica de Santa Maria de Barbarà.Sabadell

Concert "Música orgànica-I". Plaça Major de Torelló, a les cinc de la matí

PRESENTACIÓ

 

 

Aquesta va ser una experiència molt singular. Potser difícil d'entendre a través dels paràmetres de les arts escèniques. En, MÚSICA ORGÀNICA -I, els 3 executants creaven un espai sonor partint d'un pur i únic so.

 

Així l'actriu de butoh japonesa Iku Kawajiri alliberava enmig del silenci un so de campana índia, seguint un tempo lliure i no obeint a cap mètrica racional. La mateixa pauta serviria per l'escultor Enric Pladevall, que amb una flauta de bambú monosónica, completava la alternada percussió sobre 2 troncs buits.

 

Cada executant alliberava el so seguint corrents energètiques internes i amb total independència dels altres dos. No cal dir que la presència d'un hipotètic públic hagués falsejat la producció de sons, ja que irremissiblement s'hagués hagut d'acomodar a l'expectativa externa. Tot això potser explica el perquè vam decidir de donar aquest concert, a l'alba i al mig de la plaça pública, havent-nos cercionado que en aquella hora no circulés ningú per ella.

 

Una, per a mi, graciosa anècdota va ser el adonar-me'n, mentre recollíem els instruments, de la presència d'un agent de la guàrdia urbana que cautelosament es dirigia cap a nosaltres després d'haver estat ocult durant la sessió. Arribat a prop nostre i tot s'ha de dir, amb bones maneres, em va preguntar sobre el significat del que havíem estat fent, ja que hauria de donar explicació si algú li ho preguntés.

 

Davant d'això li vaig respondre que senzillament era un concert en viu i en directe però la condició era l'absència de públic. Res convençut amb les meves paraules i buscant les com poder donar una explicació "correcta", em va respondre: "Miri, jo no entenc el que vostès fan però diré que estaven fent una publicitat".

 

Amb aquest acord vam quedar tots satisfets, jo en no ser molestat i ell en no haver de molestar ningú per justificar una cosa que no seria entès.

 

FITXA  ARTÍSTICA

 

Concepte i direcció

Elaboració dels instruments

 

Components:

Troncs

Flauta monosònica

Campana india

 

Albert Vidal

Enric Pladevall

 

 

Albert Vidal

Enric Pladevall

Iku Kawajiri

 

Concert "Música orgànica-I". Esglèsia romànica de Santa Maria de Barbarà.Sabadell

 

 

 

Vam buidar l'ermita de bancs i vam posar gespa de plàstic a terra; en entrar se sentien aromes de diverses plantes i s'oferia té als assistents. si entrava en un teatre o un fumador d'opi. No hi havia context, tan sols ambient, atmosfera.

FITXA  ARTÍSTICA

 

 

Troncs

Campana india

Flauta monosònica

Ambient olfàtics

Tina

Vestuari

Realització vestuari

Infusions i te

Ambientació olors

Música i coreografia

Coordinació

Treballs  fotogràfics

 

 

Marina Oroza

Xavier Collellmir

Enric Pladevall

 

Tate Busquets

Sergi Lozano

Ferran Albalat

Carmela

Rosa Zaragoza

Albert Vidal

Pep Alavedra

Leopold Samsó