Any

Gènere

Obra

Presentació

1986

Performance

L'aparició

Festival GREC. Barcelona

PRESENTACIÓ

 

 

Em trobo conduint un cotxe pel carrer Pelai mirant a l'esquerra les tanques publicitàries que ocupaven l'espai que després serien uns grans magatzems. Allà en plena campanya d'eleccions, hi havia una pancarta de Felipe González aspirant a pròxim president i en altres pancartes figuraven altres banals anuncis de consum. Que divertit seria, em vaig dir, veure en una d'aquestes pancartes, en comptes de la fotografia, veure al mateix personatge però viu, allà encastat. L'hi vaig a proposar a Marta Taché, que llavors directora del Festival del GREC, li va semblar una excel·lent idea, tant el va programar com l'espectacle inaugural del GREC '86.

 

Així va ser com vaig arribar a muntar aquesta pancarta a l'estudi de la muntanya enfront d'un prat ple de vaques pasturant indiferents la seva ració d'herba. És veritat que de vegades alguna em mirava d'una estranya manera, però vés a saber el que pensava.

 

Va arribar el dia i evidentment com sempre, la idea havia anat evolucionant, ja que el motiu en si era molt atractiu i es prestava a anar imaginant. És clar, a les pancartes es presenten les icones del consum, la política, etc.

Llavors em presentaré encastat a la pancarta com el màxim, el que tot ho sap, la gran icona.

A l'esquerra de la pancarta vaig posar un cartell que deia així: "Sóc la Solució". A la part dreta vaig fer instal·lar una chaise-longue folrada d'herba sintètica (a prova de vaques per als assajos) sobre un petit pòdium folrat de paper imitant pell de lleopard. Estirat a la chaise-longue: "L'Aparegut" ja que la performance es titulava L'Aparicio, còmodament alongé amb un bol ple de fruites i una capseta de cartró a la capçalera en la qual sonrientemente alliberava un colom blanc.

 

El públic podia accedir fins a l'altura de la pancarta que estava a uns sis metres i contemplar l'Aparegut que els mirava sonrientemente amb cara de bonàs i comprensiu. Ah, això sí, hi havia un guardaespatlles per si algú es permetia ofendre l'Aparegut. Li vaig dir: "Si veus que algú molesta a L'Aparegut tens el meu total autorització per reduir-los dràsticament a terra i empènyer-los per les escales mentre jo, evidentment, he mantingut sempre el meu somriure bonachona". Res d'això va succeir, vés a saber si per l'impressionant aspecte d'aquell protector. Al peu de la pancarta de l'Aparegut es podien adquirir tot tipus de gadgets relacionats amb l'adoració de la seva persona. Com no, algun cabell en una capseta de plàstic que s'assegurava era d'ell i que no recordo d'on va sortir; aigua de la Plana en una ampolleta on l'Aparegut, s'assegurava, feia les seves recessos espirituals, algun trosset de tela igualment en la seva capseta segellada d'alguna peça de vestuari de l'aparegut, etc ...

 

És just esmentar la inestimable aportació de Toni Coromina amb el seu humor i creativitat en tot el que va ser la imatge de L'Aparicio i el disseny dels gatgets. Vam gaudir molt inventant tot AIXÒ.

 

Va ser només tres dies abans de la presentació al carrer Pelai que el fons de la pancarta havia d'estar format per un tapís de 20.000 clavells, encara sort, i així es va fer.

 

L'Aparegut venia a representar un d'aquells salvavides que ens ofereix la societat, de poder-nos projectar en alguna cosa o en algú fora de nosaltres mateixos per intentar així escapar de l'anonimat encara que sigui amb una cara i un cos que no sigui el nostre: el que es projecta a la icona. Aquell que va saber llegir aquesta performance es miraria amb una actitud escèptica i jocosa les campanyes de màrqueting dels polítics o altres éssers superiors que ens ajuden a oblidar-nos de nosaltres mateixos: els líders, les icones, etc.

 

És bo davant un ésser humà referir primer a la seva persona i en segon terme a la seva funció. Així el recordarem que no s'oblidi del que molt en comú que té amb nosaltres i aquí recordo aquelles meravelloses paraules del monòleg del "Mercader de Venècia" de William Shakespeare: ¿Si em punxen no em fa mal igual que a tu? ....

 

FITXA  ARTÍSTICA

 

Concepte i direcció

Director de producció

Ajudant de direcció

Ajudant de producció

Iconografia

Animació

Il.luminació

Fotografia

Col.laboració gràfica

Realització vestuari

Albert Vidal

Santi Vilzer

Cristina Vilaró

Angel Solà

Toni Coromina

Josep Albert Purgimon, Sonia Fontes, Lina Cunill

Cesc Feixa

Leopold Samsó

Toni Coromina

Anita Solà

Fotografia  Leopold Samsó