Contacto
català
ESPAÑOL
Inicio
Reportajes fotográficos
Actor - Cine/Teatro
Premios
Obras
Documentación
english
Contacto
català
ESPAÑOL
Inicio
Reportajes fotográficos
Actor - Cine/Teatro
Premios
Obras
Documentación
english
Año
Género
Obra
Estreno
1983
Danza
Cos
Teatro Regina. Barcelona
LA CARAVANA SIN RUMBO
Performance existencial como preparación para el espectáculo “COS”
El proceso de creación de COS empezó de una manera muy singular para familiarizar a los actores con el nuevo sistema de trabajo, basado fundamentalmente en las interacciones energéticas del cuerpo. Propuse iniciar un curioso viaje física y mentalmente y para el cual disponíamos de una camioneta, un coche y un roulotte.
Las reglas de juego eran las suguientes; salíamos desde el estudio de La Plana en Vidrà, con la pimera luz del día pero sin haber decidido ningúna dirección. Es decir, mientras ibamos por la carretera, se iba decidiendo siempre al azar el rumbo. Deberíámos dormir siempre al aire libre sin acomodarse en hotel, ni camping alguno.
Todo ello provocaba tener que buscar alguna vía secundaria para establecer campamento y una vez allí, iniciar los ejercicios al alba. Por la tarde después de comer seguiríamos la ruta como desde el principio. Así anduvimos por pueblos y caminos de la península durante 70 días, dando algunas representaciónes en plazas públicas. El lugar más lejano y desde el cual iniciamos el camino de vuelta hacia el Pirineo fueron los pueblos de Las Hurdes.
Reportaje fotográfico de Leopold Samsó
<
>
COS
Una vez realizados los ensayos e itinerarios al aire libre, los componentes del grupo Toni Jodar, Javier Millán, Dietrich Grosse, Albert Jaén y yo mismo iniciamos la construcción de COS integrando los vestuarios de Pep Durán i Ton Riera, las fotografias de Leopoldo Samsó, los elementos escenográficos del escultor Enric Pladevall y las músicas de Javier Naverette e Alberto Iglesias.
Reportaje fotográfico de Leopold Samsó
<
>
PRENSA
Pdf. Pipirijana. "Cos" de Albert Vidal sin drama ni simbolos. Joan Abellan. 04/1983. No.25
Pdf. La vanguardia. "Cos", Éxito de la antidanza. Xavier Fábregas. 06/02/1983. No. 36318
COS, a "Accions". Anna Arnabat. Revista d'arts, no.3, abril-maig 1983
La curiositat ens transporta a una interessant, innovadora i poc comuna composició teatral.
"COS" és el resultat de la imaginació i l'esforç de diversos creadors que manipulen i incideixen des de diferents situacions i planos en la plàstica que està en l'espai i la poesia que es troba en el temps.
En l'acció teatral conflueixen els gestos simbòlics que descubreixen la riquesa dels prismes corporals a l'efecte de traduir la mobilitat pel moviment i el moviment per la immobilitat que refrega els silencis i sons de les variacions musicals.
El llenguatge del silenci s'enreda en les espurnes dels teclats electrònics
En el ritual de l'espectacle, els efectes especials de la sorprenent il.luminació converteixen l'espai escènic tradicional en una capsa màgica de jocs d'artifici. Són capassos de construir, en el buit, espais i ambients, què s'inspiren en les guspirejants lluernes de neon y les serpentines de llums que colorejen els decorats urbans.
S'expandeix l'estrident força acústica dels electres, d'una naturalesa més escandalosa que la màgia, què es mou en les sensibles i treballades fibres dels cinc cossos que creen acció i moviment.
El conjunt de l'obra és una extraordinària successió de flashos per a visionar la forma d'expressió a mig camí del gest i el sentiment i un suggerent pretexte per a reflexionar sobre els codis i símbols que vesteixen les accions interpretatives del llenguatge del cos.
Es el moment d'obrir els ulls: Comença la representació
Les llums hipnotitzen la nostra mirada. Vesteixen el deambular dels cossos amb singular efecte. Els moviments anusats en el sò que cavalca a un ritme enfollidor i sincronitzats amb les variacions musicals són precisos, linials i sistemàtics.
Les imatges plàstiques -construïdes en diversos planos i dimensions ens diuen del cos i dels seus límits. Les seves mòbils formes són expressius suggeriments què, orgànicament, ens informen del trascòrrer de l'esser entre preservatives cuirasses. Deslliurat del sentiment s'enreda en el soliloqui que busca, infructuosament, un possible diàleg...
Plaques quadrangulars que suggereixen llunes d'aparador en el mirall del bulevard urbà, marquen la translació entre angles obtusos de 150°. Reflexes de llums en imatges estampen els cossos perduts en un moviment espiroidal de donar voltes sobre ells mateixos.
Cossos dignament vestits per a accedir al cavall del futur galàctic, viatgen en el carrussel d'encantaments poblat de plaques de plàstic, escultures de neon i florescents.
Com conjugar les fibres sensibles del cos amb el fred i frenètic ritme de carrera d'obstacles que la nova tecnològica imposa?
De la tecno-música al fil dels nostres nervis extraiem el contingut subliminal de la composició teatral. El sentit d'una acció embolicada en els més rellevants materials i símbols de la nova imatgeria estètica, el dibuix de les línies estilístiques del nostre present submergit en un somni futurista.
El gest d'un esperit rebel
A ritme de percussió, la interpretació d'Albert Vidal traça una insòlita línia simbòlica que se sutua en oposició dialèctica al ritme global de la posada en escena. La mobilitat del seu gest impregnat de la peculiar màgia que s'aconsegueix amb la investigació dels punts essencials de l'espai físic ens expressa el desig de veure fluir la memòria emotiva i sensual. La necessitat d'alliberar els impulsos empresonats en la rigidesa que revesteix els nostres cossos.
El gest de l'esperit rebel situa la clau per a desxifrar l'abstracta, imaginativa i innovadora proposta. La forma expressiva del teatre que es construeix paral.lelament a la vida i la utilització del medi per a testimoniar el nostre trascòrrer, irremisiblement abocat a la desintegració del cos: entengui's el seu potencial, la seva força emotiva i sensible.
A saber si l'antitesi d'aquest estat de les coses pot ser el crit silenciós de l'expressiu llenguatge del cos. El gest que no es resigna a ser un simple element d'escenografia ni a moure's amb els fills mecànics de la brillant i seductora posada en escena macrocósmica...
Una imatge més...
En una seqüència de video incorporada a l'obra, el primeríssim pla d'una mà que recorre un cos cobert de fang.
Un acte més , an altre joc d'imatges plàstiques que persegueix el "trompe l'esperit". Potser es deturi en el "trompe l'oeil" per a molts "voyeurs", però adonem-nos de la dificultat que comporta voler provocar sensacions i ser al mateix temps, testimoni de la nostra realitat espai-temporal. El gran risc que suposa esbossar el sentit de les nostres pròpies relacions en el laberint poblat d'impactants imatges.
Sense dubte és aventurat de traçar les pautes per a la crònica d'un present al què li manquen pressupostos ètics en el quals mantenir-se. Captar al vol els reflexes imaginats d'un futur que almenys té la capacitat de sorprendre'ns.
Mentre sentim, en un aire malsà, el veredicte que imposa pena de mort a les vanguàrdies, encara hi ha qui es deixa portar l'impuls d'accions com la de "COS". Joc de teatre en forma de prisma que filtra els reflexes del mirall social. El prisma emmotllat per les replicants vanguàrdies ideològiques i estètiques que, com l'estel fugaç, posen forma a l'energia anarquitzant de l'univers.
Ments lúcides i cossos vius s'atreveixen a plasmar la mobilitat del què succeeix, les seves fisures i contradiccions. Contribueixen a l'evolució del teatre per a que no s'enquisti en un clixé de la clàssiques formes i utilitzen per això diverses maneres de representació plàstica i nous codis que, sense parar-se en el "dejà vu", refreguen la transgressió per a proporcionar-nos nova informació.