Any | 2006 |
Gènere | Concert |
Obra | Islam |
Presentació | Festival Internacional de Teatre de Tortosa. Entre Cultures |
L’espectacle celebra el fi elixir, la saviesa i l’enorme riquesa artística, filosòfica i espiritual dels poetes sufís Jalaladdin Rumi i Ibn’Arabi, així com la música andalusí i els càntics de devoció del nord del Marroc.
Una proposta d’Albert Vidal
Companyia Ibn ‘Arabi
Direcció: Abdelkader Afazaz
Orquestra de Xaouen de música andalusí i espiritual
Direcció Layachi El Fassi
1ª Part. Concert de música andalusí
El grup Ibn’Arabi és dirigit pel mestre Layachi El Fassi. Nascut a Xaouen, és un famós instrumentista de violí i llaüt en els estils de música andalusí, sufí i àrab.
2ª Part. Càntics sufís
Són conduïts de manera coral amb himnes i cants intercalats individualment mentre es passa d’un to o d’una melodia a una altra, per donar pas al final a la dansa de la “Imara”.
Al Marroc s’anomena “Imara” o “Destral Ilahiya” un tipus de ball sufí que consisteix en una dansa en cercle al voltant d’una persona, anomenada “xeic de la Hadra”. Els participants arriben a l’èxtasi espiritual i a l’aniquilació del propi jo en el seu amor pel profeta.
El líder del grup, Abdelkader Afazaz, de Xauen, ha participat en diversos festivals nacionals i internacionals. És especialista en l’estil Hança del Cafeta Mohammed i en concerts de música sufí.
FITXA ARTÍSTICA
Dirección escènica Albert Vidal, Ricard Salvat
Video artista Nicolàs García
Seguiment videogràfic María de Marías, Andrew Colquhoun
Disseny de so Francesc Bedós
Il.luminació Luque
Assessorament del text Enric Casasses
Recitació i cant Albert Vidal
Violí alt Ali Sediki
Violoncel El Moufaddal Mahmoud
Violí alt Abdelouahab El Merini
Derbuka Abdechafik Mimoun
recitador-cantant Mohamed El Aboudi
Cantant layachi Chliah
Violí Layachi El Fassi
Pandereta Anass Naya
Tambor/Cantant Zakaria Amelouan
Xeic Abdelkader Afazaz
PREMSA
Un Albert Vidal exultante, convertido en maestro de ceremonias de la formación orquestal marroquí de Chauen, cerraba anteanoche una de las sesiones más detonantes e inesperadas del tercer Festival Internacional Entrecultures. … La música sufí, dilatada,de sons recurrentes,con los músicos en círculo (hadra) y el director invitando al público a ingresar en el Karma o estado de tránsito colectivo.
LA VANGUARDIA. Joan-Anton Benach. 27-11-06
Islam es un magnífico concierto a cargo de la orquesta de Chaouen (Marruecos) de música andalusí y cantos espirituales sufís….Lo que puso en pie a los espectadores, cada vez más metidos en una historia estrechamente ligada al mundo islámico,es la fuerza y la emoción que, de manera progresiva, iba teniendo la participación marroquina.
Albert Vidal apareció en tres ocasiones recitando textos y poemas de Jalaladdin Rumi y Ibn Arabi que ayudaban al conocimiento de la cultura musulmana. Al final explotaron grandes ovaciones de un público mayoritariamente puesto en pie…
EL PERIÓDICO. Gonzalo Pérez de Olaguer. 27-11-06
Ante un auditorio repleto y expectante, la orquesta ofreció su recital de música andalusí, Albert Vidal recitó poemas del filósofo y místico musulmán del siglo XII Ibn Arabi,alcanzándose el punto álgido con los cantos devocionales sufíes. El auditorio respondió a la petición de palmas desde el escenario levantándose y aplaudiendo de manera rítmica…
WEBISLAM. 27-11-06